PROMOS fórum

FRED - grafické vývojové prostředí => Aplikace FRED => Téma založeno: libor 24.06.2010, 07:13:51



Název: Export více projektů najednou
Přispěvatel: libor 24.06.2010, 07:13:51
Dobrý deň

Môžete mi pomôcť?
Mám dve CCPU 03 a chcem ich dostať do CW6. Je možné ich exportovať naraz alebo iba ručne prepísať druhý export.

Dotaz zaslaný mailem (viz výzva (http://forum.elsaco.cz/index.php?topic=13.msg112#msg112)).


Název: Re: Export více projektů najednou
Přispěvatel: libor 24.06.2010, 07:15:17
Export lze provést i pro několik projektů najednou. Pokud máte pro každou centrálu jeden projekt, tak je otevřete oba najednou - přidejte do skupiny projektů. Poté klikněte pravým tlačítkem u myši na skupinu projektů a v zobrazeném kontextovém menu vyberte Export do CW6 (viz přiložený obrázek).

Podle rozřazení v zobrazeném dialogu (levá část), kde zařazením projektů do různých skupin volím, jestli chci několik projektů/centrál přiřadit jednomu ovladači nebo je rozdělit na více ovladačů. Název skupiny == označení ovladače v CW aplikaci.

Pokud mám např.RS-485, tak volím jednu skupinu a do ní obě centrály/projekty (výchozí stav). Výsledkem bude zpracování přes jeden ovladač s jedním nastavením parametrů komunikační linky - komunikace se bude lišit jen zvolenou adresou u každého projektu/stanice. Výsledkem exportu bude jeden PAR soubor, jeden DMF soubor a jedna testovací aplikace CW.

Pokud mám centrály připojené po TCP, každou na jiném IP, tak volím více skupin, do každé skupiny přiřadím jeden projekt/centrálu. Pro každý projekt volím jiné nastavení komunikace (jiné IP). Výsledkem exportu budou (pro 2 projekty) 2 PAR soubory, 2 DMF soubory a jedna CW testovací aplikace.


(připojený soubor vidí pouze registrovaní uživatelé (http://forum.elsaco.cz/index.php?action=register))


Název: Re: Export více projektů najednou
Přispěvatel: libor 01.07.2010, 09:02:17
Pro názornější pochopení si ukážeme export pro 2 jednotky CCPU-03, kde každá bude mít svoje IP. V příloze jsou 2 projekty (tcp2 a tcp2a), se kterými budeme pracovat. Oba obsahují to samé a jsou vloženy do projektové skupiny dveCCPUnaTCP.

(připojený soubor vidí pouze registrovaní uživatelé (http://forum.elsaco.cz/index.php?action=register))


Název: Re: Export více projektů najednou
Přispěvatel: libor 01.07.2010, 09:20:27
V prvním kroku si musíme vybrat položky, které chceme exportovat (které chceme komunikovat do nadřazeného systému - v tomto případě do ControlWebu).

Můžeme to udělat výběrem položek u modulů. Klikneme pravým tlačítkem na vybraný modul  a vybereme ze zobrazeného kontextovéme menu volbu Export pololožek... (viz obrázek export_01.png).

V zobrazeném dialogu vybereme položky, které chceme z daného modulu komunikovat. V našem případě jsou to první 4 vstupy modulu Comport (input0input3), jak je vidět na obrázku export_02.png. Výběr potvrdíme tlačítkem OK.

Výběr můžeme provádět i ze skupiny vybraných objektů nebo ho můžeme upravovat v celkovém výpisu na záložce Export ve Správci projektů (viz obrázek export_03.png).

Po uložení projektu se uloží i vybrané položky pro export.

(připojené soubory vidí pouze registrovaní uživatelé (http://forum.elsaco.cz/index.php?action=register))


Název: Re: Export více projektů najednou
Přispěvatel: libor 01.07.2010, 09:28:20
Stejný výběr musíme provést ve všech projektech, které máme ve skupině projektů, a které chceme mít součástí exportu.

Nyní můžeme přejít k samotnému exportu. Vyvolání exportu provedeme dle obrázku, který je součástí 2. příspěvku v tomto vláknu (http://forum.elsaco.cz/index.php?topic=120.msg268#msg268).

Zobrazí se dialog, který je vidět na obrázku export_04.png. V levé části je seznam exportovaných nebo neexportovaných projektů. V pravé části je nastavení pro export a seznam exportovaných položek.

(připojený soubor vidí pouze registrovaní uživatelé (http://forum.elsaco.cz/index.php?action=register))


Název: Re: Export více projektů najednou
Přispěvatel: libor 01.07.2010, 09:43:21
Nejprve si provedeme nastavení komunikace pro jednotlivé projekty. My máme CCPU-03, které budou komunikovat přes TCP. Řekněme, že jedna ze stanic má nastavenou adresu 192.168.222.101 (a druhá adresu 192.168.222.102).

Návod na nastavení IP v CCPU-03 je na této stránce (http://www.elsaco.cz/navody/index.php) (část CCPU-03 + TCP/IP).

Kliknutím vybereme stanici, u které chceme nastavovat komunikační parametry platné pro export a následně klikneme na tlačítko Kom. parametry (viz obrázek export_05.png).

V zobrazeném dialogu vybereme typ komunikace TCP (protože máme TCP) a nastavíme IP a port. IP má centrála 192.168.222.101, takže ji vyplníme do editačního pole. Port necháme na výchozí hodnotě 1998 (pokud není nastaven v centrále jinak). Adresu nastavíme podle nastavené adresy centrály (http://forum.elsaco.cz/index.php?topic=27.0). Vše je vidět na obrázku export_06.png. Nastavení potvrdíme.

Stejné nastavení musíme provést pro všechny (tj. v našem případě pro 2) projekty/centrály. Vybereme další projekt a opět přes tlačítko Kom. parametry.

(připojené soubory vidí pouze registrovaní uživatelé (http://forum.elsaco.cz/index.php?action=register))


Název: Re: Export více projektů najednou
Přispěvatel: libor 01.07.2010, 10:04:06
Nyní musíme rozdělit projekty/centrály do (komunikačních) skupin. Do jedné skupiny patří projekty, které mají stejné komunikační parametry a liší se pouze adresou centrály (fyzicky jsou připojeny na stejné komunikační lince např. RS-485). Centrály s různými komunikačními parametry patří do různých skupin. Rozdělujeme tak jednotlivé stanice jednotlivým ovladačům.

My máme 2 centrály a každá má jiné parametry připojení (liší se IP). A protože je máme nyní v jedné skupině (TCP, jak je vidět na obrázku export_07.png). Musíme tedy vytvořit novou skupinu. Klikneme pravým tlačítkem na kořenový prvek (označující platformu) a ze zobrazeného menu vybereme volbu Vytvořit skupinu (viz obrázek export_08.png).

Vytvořenou skupinu (Nová skupina) vhodně pojmenujeme (např. XYZ - obrázek export_09.png). Nezapomeneme potvrdit stiskem klávesy Enter. Takto se pak bude jmenovat i ovladač v CW aplikaci atd.

(připojené soubory vidí pouze registrovaní uživatelé (http://forum.elsaco.cz/index.php?action=register))


Název: Re: Export více projektů najednou
Přispěvatel: libor 01.07.2010, 10:14:37
A jako poslední krok v našem příkladě potřebujeme jeden z projektů vložit do nově vzniklé komunikační skupiny (XYZ). Vybraný projekt můžeme jednoduše přetáhnout - kliknout levým na vybraný projekt, tlačítko u myši stále držet a pohybem myši nad skupinu XYZ "přesunout" (obrázek export_10.png). Nebo je možné využít kontextového menu projektů, tj. kliknout pravým na projekt, který má být v jiné skupině a v zobrazeném kontextovém menu tuto skupinu vybrat (viz obrázek export_11.png).

Výsledek našeho snažení by měl vypadat jako obrázku export_12.png.

(připojené soubory vidí pouze registrovaní uživatelé (http://forum.elsaco.cz/index.php?action=register))


Název: Re: Export více projektů najednou
Přispěvatel: libor 01.07.2010, 10:36:20
Nyní již můžeme přejít k samotnému exportování. Vybereme si kam chceme export provést (adresář). Vhodné je zaškrtnout volbu, že chci zobrazit exportované soubory a provést export (viz obrázek export_13.png).

Zobrazí se nám Průzkumník se zvoleným adresářem, který bude obsahovat vygenerované soubory (obrázek export_14.png). Můžeme si všimnout, že jména souborů obsahují jména projektové skupiny, název platformy a název komunikační skupiny, kterou jsme si zvolili. Soubory si můžeme prohlédnout a aplikaci spustit.

Vzhledem k tomu, že jsme nepojmenovali signály v projektu a nechali vygenerovat stejné položky, tak nám to ve výsledné aplikaci koliduje. Přenesení jmen signálů z projektu do exportované aplikace je jedna z velkých výhod FREDa. Každý se o tom může přesvědčit.

Jednoduchou úpravou duplicitních názvu (nejenom definici kanálů, ale i při jeho použití) v CW aplikaci dosáhneme toho, že lze aplikaci spustit. Má 2 záložky pro 2 centrály, jak je vidět na obrázku export_15.png. V příloze jsou i vyexportované (upravené) soubory.

(připojené soubory vidí pouze registrovaní uživatelé (http://forum.elsaco.cz/index.php?action=register))


Název: Re: Export více projektů najednou
Přispěvatel: maxim 01.07.2010, 12:40:55
Vzhledem k tomu, že jsme nepojmenovali signály v projektu a nechali vygenerovat stejné položky, tak nám to ve výsledné aplikaci koliduje. Přenesení jmen signálů z projektu do exportované aplikace je jedna z velkých výhod FREDa. Každý se o tom může přesvědčit.

V tomto příkladu jsem nenašel, jak změnit jména exportovaných položek ve FREDovi, takže je asi nutná editace v CW.
Nedaly by se generovat soubory pro CW tak, aby úpravu názvů položek nepotřebovaly?


Název: Re: Export více projektů najednou
Přispěvatel: Drahomír Hlubík 01.07.2010, 16:45:42
export funguje ,dakujem  . Po spusteni CW vsak vyhlasuje chybove hlasenie. Mam problem v softe alebo ze ma CW 6.1 SP3


Název: Re: Export více projektů najednou
Přispěvatel: libor 02.07.2010, 04:25:21
@maxim: Aby nebyla nutná editace vygenerované CW aplikace, tak upravím exporty ... s největší pravděpodobností dostanou názvy prefix - název komunikační skupiny/ovladače.


Název: Re: Export více projektů najednou
Přispěvatel: libor 02.07.2010, 04:28:47
@Drahomír Hlubík: CW 6.1 SP3 mám také, takže chyba bude jinde. Buď vám něco chybí (např. nainstalované ovladače) nebo nějaká jiná drobnost. Poprosil bych vás o vložení chyby nebo ještě lépší bude, když k příspěvku připojíte i vygenerované soubory (nejlépe v ZIPu).


Název: Re: Export více projektů najednou
Přispěvatel: Drahomír Hlubík 02.07.2010, 06:34:02
chybove hlasenia zaslem neskor este mam otazku ako sa nastavi IP a MAC adresa v CCPU 03.Este som to nerobil. Dakujem


Název: Re: Export více projektů najednou
Přispěvatel: libor 02.07.2010, 06:59:37
IP adresu (případně MAC adresu) lze nastavit na setup stránce CCPU-03. Ta je přístupná z webového prohlížeče na IP, kterou má CCPU-03 nastavenou. Z výroby má nastavenou IP adresu 192.168.222.33, takže setup stránka by byla dostupná na adrese:

http:// 192.168.222.33/setup

Ve chvíli, kdy změníte IP (a zrestartujete CCPU-03) je samozřejmě setupová stránka dostupná na této nové IP adrese.

Pokud mi řeknete výrobní číslo vaší CCPU-03 (napsané na štítku), tak jsem vám schopen říct, jakou by měla mít MAC adresu (na setup stránce uvedená jako HW address). Měnit by jste ji měl pouze v případě, že taková MAC adresa není v CCPU-03 nastavená.

Celý postup je dostupný na stránce s návody PL2 - sekce CCPU-03 + TCP/IP (http://www.elsaco.cz/navody/index.php).


Název: Re: Export více projektů najednou
Přispěvatel: Drahomír Hlubík 02.07.2010, 11:17:59
Dakujem chyba bola vo mne, moj zvyk 192.168.0.1 dik za pomoc


Název: Re: Export více projektů najednou
Přispěvatel: Drahomír Hlubík 06.07.2010, 09:06:26
MAC 1 stanica
57160596

MAC 2 stanica
57160597

mozte mi poradit? Ping funguje, nastavenie PC podľa setupu CCPU a CW ani Fred nenacitava cez ethernet. Driver mam zatial trial.Chybove hlasenia CW boli medzera v nazve projektu takze to je OK.


Název: Re: Export více projektů najednou
Přispěvatel: libor 07.07.2010, 05:18:12
MAC adresa pro výrobní číslo 57160596 je 00-0A-14-40-05-1B a pro výrobní číslo 57160597 je 00-0A-14-40-05-1C. Na setup stránce jsou vidět v dekadickém zápisu a dekadicky se i zapisují. Vzhledem k tomu, že se jedná o nové centrály, tak MAC adresy budou nastaveny dobře. Toto byl problém několik let nazpátek, ale zkontrolovat si je můžete.

Pokud Vám nefunguje komunikace ani z FREDa, tak zkontrolujte a vyzkoušejte toto:
- připojte pouze jednu stanici
- zkontrolujte, že máte nastavený kanál 4 (TCP) dle volby hlavního kanálu (http://www.elsaco.cz/navody/khkccpu.htm) na stránce s návody pro PL2 (http://www.elsaco.cz/navody/index.php)
- zkontrolujte, jestli máte správně nastavenou adresu stanice, IP a port (port by měl být 1998, IP dle nastavení v CCPU)
- zkontrolujte na setup stránce jednotky CCPU, jestli máte vybrané Active connect na Ethernet (nebo Disabled) viz Změna IP (http://www.elsaco.cz/navody/zmena_ip.htm) na stránce s návody pro PL2 (http://www.elsaco.cz/navody/index.php)
- z PL2 ovladače FREDa můžete testovat spojení snadno a rychle na kartě Komunikace (viz obrázek v příloze)
- připojte se k centrále přímo z PC kříženým kabelem, tím vyloučíte problémy na síti

Stačí zkoušet připojení z ovladače FREDa, vše ostatní je stejné nebo podobné.


Název: Re: Export více projektů najednou
Přispěvatel: Drahomír Hlubík 07.07.2010, 06:39:53
Ďakujem len ešte ako zmením kanál na CCPU 03 keď nemám display. A ako v CW vygenerovať dve IP pre dve CCPU na sieti.


Název: Re: Export více projektů najednou
Přispěvatel: libor 07.07.2010, 08:48:02
Bohužel v tuto chvíli není možná změna hlavního kanálu bez CKDM. Je to možné řešit zápůjčkou CKDM.

Druhou možností, kterou se teď budu snažit ověřit a vytvořit, je SW nastavení zaflashování konfigurace (nejlépe z jednoduché jednoúčelové aplikace).


Název: Re: Export více projektů najednou
Přispěvatel: libor 13.08.2010, 10:16:37
Součástí instalace nové verze aplikace FRED (od verze 2.1.18.3) je i utilitka CCPUset, kterou lze změnit nastavení hlavního kanálu i bez CKDM (http://forum.elsaco.cz/index.php?topic=125.0).