PROMOS fórum

Další firemní SW => OPC server => Téma založeno: libor 10.08.2010, 08:49:46



Název: Konfigurace OPC serveru
Přispěvatel: libor 10.08.2010, 08:49:46
Jak lze k OPC serveru připojit více jednotek s různými typy spojení/různými IP? A jak se provede konfigurace?


Název: Re: Konfigurace OPC serveru
Přispěvatel: libor 10.08.2010, 08:55:39
K OPC serveru (verze 2.0) se nedalo připojit více komunikačních linek, ale pouze více jednotek na jedné komunikační lince (např. RS-485). S novou verzí OPC serveru (verze 2.1.6.1 uvolněná dne 10.8.2010), již toto omezení neplatí, tudíž je možné připojit k přes OPC server k nadřízenému systému různý počet jednotek různě zapojených.

Pro snadnější pochopení a větší názornost v tomto vlákně uvedu jeden příklad.

Chceme k OPC serveru připojit jeden XCOM-21 (ethernet) a jednu CCPU-21 (RS-485). Samozřejmě si ve FREDovi do těchto jednotek vytvoříme projekty. Pro XCOM-21 by to mohla být například aplikace 2STAV (http://www.elsaco.cz/index.php?file=./download/481_xcom21proj1.php) a do CCPU-21 bychom mohli nahrát aplikaci Kompaktní předávací stanice s CCPU-21 (http://www.elsaco.cz/index.php?file=./download/411_proj11.php).

V jednotkách tedy máme nahrané projekty, které jsem si otevřeli FREDovi a nyní můžeme přistoupit ke konfiguraci OPC serveru.


Název: Re: Konfigurace OPC serveru
Přispěvatel: libor 11.08.2010, 07:46:38
Prvním krokem pro konfiguraci OPC serveru je překlad projektu do souboru. Tento soubor se hodí nejenom pro možnost nahrát aplikaci do jednotky bez FREDa (http://forum.elsaco.cz/index.php?topic=106.0), ale používá se i pro konfiguraci OPC serveru.

Provedeme tedy překlad projektu do souboru .OPP (v hlavním menu volíme Project -> Zpracování do souboru viz obrázek) a uložíte ho. Provedeme pro oba projekty, takže v našem případě budou výsledkem 2  uložené soubory .opp: 2STAVxcom21.opp a KPS21.opp.


(připojené soubory vidí pouze registrovaní uživatelé (http://forum.elsaco.cz/index.php?action=register))


Název: Re: Konfigurace OPC serveru
Přispěvatel: libor 11.08.2010, 07:55:50
Nyní spustíme OPC server.

Máme 2 komunikační linky (jednu k jednotce XCOM a druhou k jednotce CCPU), takže je přidáme do konfigurace OPC serveru přes menu Server -> Přidat komunikační linku -> kde pro XCOM-21 vybereme komunikační linku (ovladač) Elsaco.Driver.XCOM.x (viz 1. obrázek) a pro následně pro jednotku CCPU-21 vybereme komunikační linku (ovladač) Elsaco.Driver.PL2.x (kde x značí číslo verze může se měnit - aktuální je verze 2).

Výsledkem budou 2 komunikační linky ve stromové struktuře manažeru OPC serveru, jak je vidět na 2. obrázku.

Jednotlivé ovladače (ve verzi 2) jsou pro následující jednotky:
Elsaco.Driver.PL2: CCPU-02, CCPU-03, CCPU-21
Elsaco.Driver.XCOM: XCOM-11, XCOM-21, XCOM-31, XCOM-32
Elsaco.Driver.XCPU: XCPU-31, XCPU-32
Elsaco.Driver.PRODIS: displeje PRODIS
Elsaco.Driver.UKDM: UKDM-21


(připojené soubory vidí pouze registrovaní uživatelé (http://forum.elsaco.cz/index.php?action=register))


Název: Re: Konfigurace OPC serveru
Přispěvatel: libor 11.08.2010, 09:10:08
Nyní si do těchto skupin přidáme projekty/stanice resp. soubory, které jsem z FREDa uložili. Do vytvořené skupiny pro XCOM vložíme soubor 2STAVxcom21.opp a do skupiny pro PL2 vložíme soubor KPS21.opp.

Vkládat můžeme různými způsoby, například přes kontextové menu vybrané komunikační skupiny - volba Přidat stanici (1. obrázek) nebo přetažením (drag and drop) souboru do správné komunikační skupiny.

Název vložené stanice lze měnit.

Výsledkem bude rozšířený adresový prostor o 2 stanice, které automaticky vloží všechny komunikovatelné položky (2. obrázek).


(připojené soubory vidí pouze registrovaní uživatelé (http://forum.elsaco.cz/index.php?action=register))


Název: Re: Konfigurace OPC serveru
Přispěvatel: libor 11.08.2010, 09:22:10
Nyní přistoupíme ke konfiguraci spojení. Buď vybereme příslušnou komunikační linku nebo přes kontextové menu komunikační linky provedeme volbu Nastavení komunikace... (viz 1. obrázek).

V zobrazeném dialogu nastavíme připojení k jednotce. U CCPU-21 nastavíme spojení po sériové lince (2. obrázek) a následně u XCOM-21 nastavíme připojení po ethernetu (3. obrázek).

Nastavené parametry připojení si můžeme (po výběru skupiny nebo nějaké její podřízené položky) zkontrolovat ve stavovém řádku (4. obrázek).


(připojené soubory vidí pouze registrovaní uživatelé (http://forum.elsaco.cz/index.php?action=register))


Název: Re: Konfigurace OPC serveru
Přispěvatel: libor 11.08.2010, 09:31:21
U jednotek, u kterých to má smysl (např. CCPU-xx), ještě musíme nastavit jejich adresu. Například přes kontextové menu dané stanice/projektu - volba Nastavení stanice... (viz 1. obrázek) vyvoláme dialog pro nastavení parametrů stanice (2. obrázek), což bývá pouze adresa. Tuto zadáme podle nastavení na jednotce (případně v projektu).

Nastavenou adresu si opět můžeme zkontrolovat ve stavovém řádku (3. obrázek).

(připojené soubory vidí pouze registrovaní uživatelé (http://forum.elsaco.cz/index.php?action=register))


Název: Re: Konfigurace OPC serveru
Přispěvatel: libor 11.08.2010, 09:40:20
Tím je základní konfigurace hotová. Mohli bychom server spustit a zkontrolovat, jestli je všechno nastavení v pořádku. My budeme předpokládat, že ano a provedeme poslední krok a tím je uložení konfigurace do souboru, aby se OPC server mohl příště nakonfigurovat sám.

Nejprve konfigurační soubor musíme vytvořit. Například přes hlavní menu (Server -> Vytvořit konfigurační soubor... viz 1. obrázek) vyvoláme dialog pro výběr položek, které mají být součástí konfigurace (2. obrázek). Tím se i zredukovat počet nabízených položek, které má OPC server komunikovat/dávat k dispozici.

Vybrané položky (v našem případě všechny) uložíme (Uložit), tj. vybereme umístění a jméno souboru, do kterého se konfigurace uloží (3. obrázek).

(připojené soubory vidí pouze registrovaní uživatelé (http://forum.elsaco.cz/index.php?action=register))


Název: Re: Konfigurace OPC serveru
Přispěvatel: libor 11.08.2010, 09:48:00
Nyní ještě potřebujeme OPC server nastavit tak, aby si po spuštění načítal tento soubor a sám se následně spustil, aby automaticky fungoval například i po restartu PC.

V hlavním menu volíme Nastavení -> Server... (1. obrázek), po které se nám zobrazí dialog s nastavením serveru. Jednak si můžeme vybrat soubor (2. a 3. obrázek) a také můžeme zaškrtnout volby pro načtené souboru po startu a spuštění serveru po startu.

V tuto chvíli je konfigurace úplně dokončena a můžeme se připojit z nadřízeného systému.


(připojené soubory vidí pouze registrovaní uživatelé (http://forum.elsaco.cz/index.php?action=register))